Reinin Joulukinkku

Säilytysohje ennen paistoa:

Säilytysvesi suojelee kinkun pintaa ja ulkoilmassa (max +6 C) pidettynä se säilyttää kinkun raikkaana paistoon asti. Seuraavan ohjeen mukaan tehty liuos on hyvin mieto eikä siis suolaa Reinin valmiiksi suolaamaa kinkkua yhtään lisää. Lisäksi, jos suolaamamme kinkun antaa levätä ohjeen mukaan säilytettynä, käyttämämme miedon suolan määrä tasaantuu kinkussa parhaimmilleen.

Sekoita liuos:

Luullinen kinkku: 1,4 dl hienoa tavallista ruokasuolaa (ei Pansuolaa) per 3 l kylmää vettä

Luuton kinkku: 1 dl hienoa tavallista ruokasuolaa (ei Pansuolaa) per 3 l kylmää vettä

Sekoita kunnes suola on täysin liuennut veteen. Vettä ei tarvitse keittää, kun käytät nopeasti liukenevaa hienoa suolaa. Huuhtaise kinkun pinta kylmässä vedessä ja kaada säilytysvesi kinkun päälle joko ämpäriin tai vedenpitävään, tukevaan pussiin. Tarkista, että kinkku on ihan kokonaan veden peitossa eli tee tarpeeksi liuosta. Säilytä kinkkua kylmässä paikassa (max +6 C), jossa on raikasta virtaavaa ilmaa. Esim. parveke (jos lasitettu, avaa lasit) koneellisesti jäähdytetty ilmava kylmiö, lämmittämätön terassi tai kuisti ovat hyviä paikkoja. Vältä pientä kylmiötä, kellaria tai jääkaappia.

Paisto-ohje:

Jos ulkona on ollut reilusti pakkasta ja kinkku on kohmettunut, ota kinkku ajoissa pois säilytysvedestä huoneenlämpöön. Anna kinkun pehmetä kauttaaltaan huoneenlämmössä koosta ja kylmyydestä riippuen muutama tunti-vuorokausi. Kokeile lihan pehmeyttä vaikka sukkapuikolla keskeltä kinkkua luun vierestä, jos olet epävarma. Varo kuitenkin, ettei kinkku lämpene myöskään liikaa.

Huuhtaise kinkun pinta ja kuivaa talouspaperilla. Laita paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan ja varmista, ettei sen kärki osu luuhun. Emme suosittele paistopussin tai folion käyttöä. Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin (puolikas kinkkua kyljelleen rasvapuoli ylöspäin) uuniritilälle ja laita uunipannu alle. Kaada pellille pari desiä vettä, jotta kinkusta tippuva rasva ei käryä paiston aikana. Paista kinkkua 100-125 asteen lämmössä heti alusta asti, koko ajan, kunnes lihamittarin näyttää 80 C. Tällöin pakastamattoman possun liha on kypsää ja mehukasta.

Irrota nahka lämpimänä ja sivele pintaan sinappia ja korppujauhoa. Ruskista nopeasti kauniin väriseksi uunissa 225 C.

Tämä paisto-ohje sopii kaikelle pakastamattomalle kinkulle, koosta ja luusta tai luuttomuudesta riippumatta. Paistoaikaa arvioidessa on hyvä huomioida, että vain oikein asetettu, toimiva mittari antaa varmimman tuloksen. Emme suosittele "tunti per kilo" tai muita painoon perustuvia arvioita. Tarpeellinen paistoaika voi vaihdella suuresti painosta, muodosta ja luullisuudesta riippuen. Luuton liha kypsyy hieman hitaammin kuin luullinen ja minimipaistoaika ohjeen mukaan paistettaessa pienillekin paloille on muutama tunti ja kokonaiselle kinkulle jopa vuorokausi.

Tulosta sivu   |   Kerro kaverille

© Reinin liha 2003