Karitsan paisti

1 karitsan luullinen paisti n. 2 ½-3 kg
tai luuton paisti noin 1 ½ - 2 kg

Perusmarinadi haluamillasi mausteilla tai

Yrttimarinadi.

Lammaspaistin A&O, (tarkista tieto)

Pistele lihan pintaan joka puolelle veitsen kärjellä pieniä reikiä. Marinoi paistia tiiviiseen pussiin käärittynä 2-3 vrk. Jos sulatat paistin pakasteesta, varaa aikaa sulamiseen ja marinointiin noin 3-4 vrk. Voit marinoida lihan heti, kun pinta on hieman pehmennyt. Jos kiire yllättää, anna paistin sekä sulaa että marinoitua yhtä aikaa huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Hiero lihan pintaan hienoa suolaa ½ rkl per kilo vuorokausi ennen paistoa. Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ennen paistoa. Kylmästä lihasta irtoaa helposti lihasnestettä paiston aikana. Pistele veitsellä tehtyihin reikiin halkaistuja valkosipulin kynsiä. Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja tunnustele ettei sen kärki kosketa luuta. Paista karitsan paisti uunivuoassa ilman paistopussia, foliota tai kantta.

Saat mehukkaimman lopputuloksen, jos paistat matalassa 100-125 C lämmössä. Jos aikataulu on tiukka, voit kypsentää myös 175 C, mutta tällöin on hyvä valella lihan pintaa paiston aikana tilkalla lihalientä, punaviiniä tai kiehautettua marinadia. Käytä mieluiten paistomittaria, jotta saat tarkasti haluamasi kypsyyden.

Paistoaika riippuu paljolti siitä, minkä kokoinen ja kuinka raakakypsynyt paisti on. Heti tuoreeltaan paistettava liha kypsyy hieman hitaammin kuin hyvin marinoitunut liha. Samoin luullinen paisti valmistuu luutonta nopeammin. Liha on medium, kun mittarissa on 60-65 C, ja kypsää/ylikypsää, kun mittarissa on 70-75 C. Voit tarjoilla paistin kuumana tai kylmänä, jolloin maku on hieman korostuneempi.

Tulosta sivu   |   Kerro kaverille

© Reinin liha 2003