Hirvipaisti

(ota paisti ajoissa sulamaan jääkaappiin)

Riistamarinadi:

2dl öljyä
¾ dl punaviiniä
muutama murskattu katajanmarja
pari laakerinlehteä
1 sipuli ohuina viipaleina
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 ½ tl hienoa suolaa per kilo lihaa

Kaada marinadi lihan mukaan muovipussiin. Purista pussista ilmat pois, jotta marinadi maustaa lihan tasaisesti joka puolelta. Anna lihan marinoitua jääkaapissa 1 vrk ja vielä 3-4 tuntia huoneen lämmössä ennen paistoa. (Pakastetun paistin voi marinoida heti, kun pinta on pehmennyt)

Paisto perinteiseen tapaan

Pyyhi lihan pinta puhtaaksi marinadista. Aseta paisti uunivuokaan ja valele paisti kiehuvalla lihaliemellä, kunnes liha on puoliksi peittynyt nesteeseen. Asettele pinnan päälle muutamia sian silavaviipaleita. Kypsytä paistia 150 asteen lämmössä uunissa kypsäksi (lihamittari 70 C astetta). Siivilöi paistoliemi, lisää halutessasi tilkka punaviiniä ja kermaa. Kiehauta ja suurusta.

Paisto paahtopaistin tapaan

Pyyhi lihan pinta puhtaaksi marinadista. Kuumenna voita pannulla ja ruskista pieni osa lihan pintaa kerrallaan kunnes koko paisti on kauttaaltaan ruskistunut. Aseta paisti uunivuokaan ilman paistopussia, foliota tai nestettä. Laita lihamittari paistin paksuimpaan kohtaan. Valitse uunin lämpö paistin koon ja mureuden mukaan. Hyvin raakakypsynyt tai pienikokoinen, noin 1 kg painoinen paisti kypsyy hyvin jopa 200 asteen lämmössä. Isot, noin 2-4 kg painavat paistit sekä hitaammin kypsyvät paistit pysyvät mehevinä matalassa esim. 125 C asteen paistolämmössä. Valitse haluamasi kypsyys lihamittarista seuraavasti: 60 C (medium), 65 C (medium +), 70 C (kypsä) ja 75 C (ylikypsä).

Tulosta sivu   |   Kerro kaverille

© Reinin liha 2003