Kokonainen kalkkuna

Kevyt suolaus:

Jos haluat kalkkunaan miedon ja tasaisemman suolan kuin pelkästään pintaan hieromalla, niin pienellä vaivalla tämän ohjeen mukaan onnistut varmasti. Liuota 7 ½ rkl hienoa tavallista ruokasuolaa (ei Pansuolaa) ja 1 rkl sokeria 5 litraan kylmää vettä. Hämmennä kirkkaaksi. Säilytä kalkkunaa tässä liuoksessa riittävän kylmässä (max +6 C) paikassa, kuten parvekkeella tai ulkoilmassa. Useimmat kylmiöt ja jääkaappi eivät ole riittävän kylmiä ja ilmanvaihto saattaa olla heikko. Suolaantumisaika: Vähintään 3 vrk, enintään 7 vrk.

Paisto-ohje:

Ota lintu suolausvedestä huoneenlämpöön ajoissa. Kuivaa kalkkuna. Jollet ole suolannut sitä ohjeen mukaan, niin hiero pintaan hienoa suolaa ja anna maustua huoneenlämmössä pari tuntia. Hiero sitten pintaa sitruunanpuolikkaalla. Laita voita rintaonteloon rintaluiden päälle ja rintanahan alle. Täytä kalkkuna tässä vaiheessa.

Aseta lintu selkäpuoli ylöspäin uunipannulle. Paista uunissa 160 C välillä valellen, joko voisulalla tai valeluliemellä, kunnes selkä on kauniin vaaleanruskea. Käännä linnun rintapuoli ylöspäin ja jatka paistoa välillä valellen kunnes rintapuolikin on kauniin värinen. Pienempi nuori kalkkuna on tällöin yleensä kypsä. Voit varmistua kypsyydestä pistämällä tikulla rintalihaksen paksuimpaan kohtaan. Ulos valuvan nesteen tulee olla kirkasta. Varo paistamasta liikaa, koska kalkkuna kuivuu herkästi. Emme myöskään suosittele paistopussia tai foliota, koska silloin lihasnestettä saattaa valua ulos. Jäähdytä kalkkuna ennen tarjoilua rintapuoli alaspäin, jotta rinta säilyisi mehevänä.

Tulosta sivu   |   Kerro kaverille

© Reinin liha 2003